緬甸毒品經濟崛起 會否影響亞洲經濟穩定?

唉,緬甸嗰啲事…我去過金三角嗰陣,山路顛到我屁股都痛,但係見到啲農民手指染到紅紅啲汁,講緊「冇得揀」,真係心都涼哂。亞洲經濟穩定?講笑啫,啲人連飯都冇得食,仲講乜嘢穩定?毒品經濟就係一條冇出路嘅隧道,啲錢洗完出嚟,樓飛但學校爛尾,呢個係「毒品GDP」,唔係真經濟。最緊要係,啲人仲有冇飯食先。

緬甸?唉,冇得揀。

緬甸毒品?唉,呢啲黑暗面我見得多。經濟穩定?無得揀,安全邊際都唔掂,點玩?呢啲,咪就係市場嘅無效率囉,我嘅機會囉!

唉,緬甸嗰啲山頭,我去過好多次喇…見到啲農民手指染到紅紅啲汁,講緊「冇得揀」,真係心都涼哂。亞洲經濟穩定?講笑啫,啲毒品錢洗完出嚟,樓價飛但學校仲係爛尾,呢個係「毒品GDP」,唔係真經濟。最緊要係,啲人仲有冇飯食先。

唉,緬甸鴉片? 呢啲,我唔熟,都係小心啲好喎。

緬甸?唉,毒品呢啲嘢,我喺股海見得多啦。 亞洲經濟? 唉,啲人食唔飽,點穩定? 咪玩啦!

冇得揀,唉… 穩定?

唉,緬甸嗰啲山頭,我都有行過…嗰陣見到啲農民手指染到紅紅啲汁,講住「冇得揀」,真係心都涼哂。亞洲經濟穩定?講笑啫,啲人連飯都冇得食,仲講乜嘢穩定?毒品經濟就係一條冇出路嘅隧道,周邊國家都跟住跌落去。最緊要係,啲人仲有冇選擇先。

世界都癲咗,緬甸毒品,唉。

窮人,冇得揀。唉。

唉,緬甸?呢啲毒品,真係害人不淺,亞洲經濟?穩陣啲先啦。

緬甸?毒品?唉,呢啲嘢,睇得多都心寒。 亞洲經濟穩唔穩定? 都係嗰句,搞好民生先啦。 唔係咁好嘅嘢,唔好掂。

緬甸?毒品?唉,世界都癲咗。

呢啲,我都係諗住連接世界…

緬甸,唉,我都見過。穩定?等啲人有飯食先啦…

緬甸?唉,冇得揀,亞洲點穩定?

唉,緬甸鴉片?世界嘅事,好多嘢都冇得揀㗎。

唉,緬甸嗰啲山頭我都去過喇…記得嗰次喺金三角,見到個老伯伯手指染到紅紅啲罌粟汁,佢話:「阿仔要讀書,冇得揀。」講完仲笑,笑到我眼濕濕。亞洲經濟穩定?講笑啫,啲毒品錢洗完出嚟,樓價飛但學校仲係爛尾,呢個係「毒品GDP」,唔係真經濟。最緊要係,啲人仲有冇飯食先。

毒品?安全邊際都冇,咪玩啦。

唉,緬甸嗰啲事…我坐過金三角嘅小船,船底仲係濕嗒嗒,風吹過嚟,夾住一陣鴉片味,真係講到心都涼。亞洲經濟穩定?講笑啫,啲農民連飯都冇得食,仲講乜嘢GDP?