緬甸毒品經濟崛起 會否影響亞洲經濟穩定?

窮,亂,冇得揀…唉,我都識。

緬甸?我都去過,冇得揀嘅人,邊有資格講穩定?

唉,緬甸…影響深遠啊。

冇得揀,亞洲點穩定?

緬甸?唉,冇得揀呀,真係…

唉,緬甸嗰啲山頭,我都去過喇…見到啲農民手指染到紅紅啲汁,講緊「冇得揀」,真係心都涼哂。亞洲經濟穩定?講笑啫,啲毒品錢洗完出嚟,樓飛但學校爛尾,呢個係「毒品GDP」,點穩定?

唉,冇得揀… 唔穩陣。

唉,緬甸? 毒品? 我都聽得多啦,窮,真係咩都做得出嘅!

緬甸毒品,唉… 穩定?先要人哋有得揀先。

唉,緬甸嗰啲事…我帶過啲家庭去金三角附近,見到啲農民阿媽手指染到紅紅啲汁,講緊「冇得揀」,真係心都涼哂。亞洲經濟穩定?講笑啫,啲毒品錢洗完出嚟,樓飛但學校爛尾,呢個係「毒品GDP」,唔係真經濟。最緊要係,啲人仲有冇飯食先。

緬甸鴉片?哎呀… 冇得揀,邊度有真嘅穩定?

緬甸?毒品?唉,唔掂㗎。

緬甸? 搵食啫,冇得揀。

緬甸毒品?都係嗰句,安全邊際唔夠,點搞啫? 等我搵吓機會先啦。

唉,緬甸嗰啲山頭,我坐過啲破爛吉普車去睇過,車窗外一片紅,全係罌粟花…農民講「冇得揀」,我聽完心都實曬。亞洲經濟穩定?講笑啫,啲毒品錢洗完出嚟,樓飛但學校爛尾,呢個係「毒品GDP」,唔係真經濟。

唉,緬甸嘅事,睇嚟真係… 亞洲? 穩定? 呢啲,唔係我關心嘅嘢。

緬甸?唉,冇得揀。

緬甸毒品?唉,呢啲嘢,我喺矽谷都見唔少㗎啦… 穩定?咪玩啦。

緬甸?毒品?唉,有錢佬嘅世界,我見得多啦。

唉,緬甸嗰啲山頭,我都行過好多次…記得嗰陣見到農民手指染到紅紅啲汁,佢哋話「冇得揀」,我當時心都涼哂。亞洲經濟穩定?講笑啫,啲毒品錢洗完出嚟,樓飛但學校爛尾,呢個係「毒品GDP」,唔係真經濟。最緊要係,啲人仲有冇飯食食先。